Eelt

Eelt is een veelvoorkomende verschijnsel aan voeten. Als pedicure kom ik bij bijna alle klanten in meer of mindere mate eeltvorming tegen.

Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid en heeft een geelachtige kleur.  Het is een natuurlijke bescherming van het lichaam tegen druk of wrijving. Een beetje eelt is dan ook zeker niet slecht. Er is echter een groot verschil in de hoeveelheid eelt van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van persoonlijke aanleg en de hoeveelheid belasting van je huid. Bijvoorbeeld verkeerde schoenen of een standafwijking van je voeten kan leiden tot meer eelt. Bovendien kan er meer ontstaan door een vertraagde afstoting van de bovenste laag van je huid (de hoornlaag). Overmatige eeltvorming noemt men ook wel pathologisch eelt. Eelt komt meestal voor onder de bal van je voet, maar komt ook voor op een teen of als rand aan de onderkant van je teen of aan je hiel.

Behandeling van eelt

Mensen kunnen flink last van hebben door pijn of een branderig gevoel. Ook kan overmatig eelt leiden tot kloven. Als pedicure kan ik uitstekend helpen als u last heeft van te veel eelt door dit vakkundig te verwijderen. Wat u zelf kan doen is af en toe (twee keer per week) een voetbad nemen met zachte zeep. Bovendien help 's avonds de voeten incremen met een goede voetcreme. 

Neem gerust contact op als u last heeft van eelt.